PODMOŘŠTÍ ROBOTI BUDOU DĚLAT TŘEBA I INSPEKCI

Má to umělou inteligenci, plave to pod vodou a připomíná to úhoře. Co to je? Je to nově vyvinutý robot, který plave pod vodou a nejspíš bude dělat inspekci, nebo třeba opravovat potrubí.

Tyto zajímavé podmořské roboty (ve tvaru úhoře) Eelume původně vymysleli norskou technikou  NTNU. Dnes je vyvíjí přidružená soukromá společnost Eelume,nedávno představila jeho nejnovější verzi EELY500.

Stejně jako živí úhoři, je Eelume hadovitého tvaru. Robot se skládá z několika článků a ve vodě se pohybuje pomocí trysek. Pro práci v náročných podmínkách ve vodě má pomocné světla a kameru. A může si vyměnit nástroje a senzory.

Eelume se dá dálkově ovládat dlouhým kabelem, který je připojen k ovládání a nebo se bude ovládat sám. Poradí si z vodou pískem sněhem i ledem. Má výkonnější baterii o proti minulým  verzím. Tvůrci tvrdí že tito a podobní roboti by měli být pod vodou natrvalo a že budou mít nabíjecí stanice vždy k dispozici.

Tihle robotičtí úhoři jsou velmi pracovití a v budoucnu by měli provádět inspekce a také opravy pod vodní hladinou. Čeká je  trénink v norských fjordech. 

2 thoughts on “PODMOŘŠTÍ ROBOTI BUDOU DĚLAT TŘEBA I INSPEKCI

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *